Als u op zoek bent naar informatie over de salderingsregeling voor zonnepanelen, dan bent u hier aan het juiste adres. Momenteel is het nog niet duidelijk of de regering genoeg steun krijgt om de salderingsregeling af te schaffen. In dit artikel zullen we uitgebreid uitleggen wat deze regeling precies inhoudt en hoe dit uw beslissing om in zonnepanelen te investeren zal beïnvloeden.
Afbouw van de Salderingsregeling De huidige salderingsregeling maakt het aantrekkelijk om stroom op te wekken en te leveren aan het net, omdat u de opgewekte stroom kunt salderen tegen de stroom die u afneemt van uw energiebedrijf. Dit gebeurt tegen hetzelfde tarief, met een maximum. Als u meer stroom opwekt dan u afneemt, ontvangt u een lagere vergoeding voor het ’teveel’ dat u produceert. Deze vergoeding wordt ook wel terugleververgoeding genoemd en varieert per energiebedrijf.
Oorspronkelijk was het plan om de salderingsregeling vanaf 2023 af te bouwen, maar het kabinet heeft besloten de regeling te verlengen tot 1 januari 2025. Vanaf dat jaar zal de afbouw van de regeling versneld plaatsvinden. In het eerste jaar (2025) zal er 36% minder gesaldeerd mogen worden en vanaf 2026 tot 2031 zal er jaarlijks 9% minder gesaldeerd mogen worden. Uiteindelijk zal de salderingsregeling op 1 januari 2031 stoppen.
Waarom de afbouw van de Salderingsregeling? De overheid wil met de afbouw van de salderingsregeling stimulansen dat er zoveel mogelijk direct gebruik gemaakt wordt van de opgewekte stroom. Als de regeling is afgebouwd, ontvangt u een vergoeding voor elke kWh stroom die u aan het net levert, zonder te salderen. Deze nieuwe regeling geldt voor iedereen, of u nu al zonnepanelen heeft of ze nog gaat aanschaffen.
Investeren in Zonnepanelen: Tot en met 2025 en daarna Als u voor 2025 zonnepanelen koopt, profiteert u nog tot en met 31 december 2024 van de huidige saldering van 100%. Vanaf 2025 zal de afbouw van de salderingsregeling ingaan. In 2025 mag u nog 64% salderen, in 2026 ook nog 48%, in 2027 nog 32%, in 2028 nog 16%, en in 2029 en verder nog slechts 4%.
De afbouw van de salderingsregeling betekent niet dat het minder aantrekkelijk wordt om zonnepanelen te kopen. Zonnepanelen blijven een goede investering, omdat ze op de lange termijn energiekosten besparen en de waarde van uw woning verhogen. Bovendien zijn er andere fiscale voordelen waar u gebruik van kunt maken, zoals de BTW-teruggave en de Energie-investeringsaftrek.
Een andere factor om in gedachten te houden is dat de technologie steeds verder verbetert, waardoor de panelen efficiënter en goedkoper worden. Hierdoor wordt het steeds gemakkelijker om meer energie op te wekken en te besparen.
In conclusie, het is nog steeds verstandig om in zonnepanelen te investeren, ook na 2025. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee en de waarde van uw woning. Het is wel belangrijk om goed te kijken naar de verschillende opties en te overwegen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft en wat uw budget is. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een specialist op dit gebied, zodat u de beste keuze kunt maken.